Annoncér her

Malerier

Fra tidernes morgen har kreative mennesker udtrykt sig ved hjælp af maleri.  Det startede med hulemalerierne, hvor kunstnere længe før vor tidsregning skildrede dagligdagen og malede dyr og mennesker. Senere blev man lidt mere avanceret i valg af materialer, og man begyndte at male med bivoks.  Bivoksen var et produkt, der blev til overs, når man havde udvundet biernes honning, som var datidens sødemiddel.  Man fandt dog hurtigt ud af, at også voksen kunne bruges til mange ting.  Bl.a. kunne man smelte det og bruge det til tætning af skibe.  Man fandt også ud af, at man kunne tilføre det jordfarver som f.eks. okker og indigo.  Herfra var der ikke langt til også at begynde at lave malerier med det.  Det forlyder, at de græske skibe, der deltog i Den Trojanske Krig, var dekoreret med farlige uhyrer, malet i voks.  De skulle forskrække fjenden.

Alexander den Stores (356-323 f.Kr.) hofmaler, Apelles, malede de fineste portrætter i voks.  De var så vellignende, påstod man, at en pandetyder ville kunne forudsige den afbildede persons skæbne blot ved at se på billedet.

Apelles var i øvrigt en meget afholdt maler.  Han boede i et stort hus, hvor han havde lavet et stort vindfang, hvor han stillede sine billeder ud.  Så kunne folk, der gik forbi, komme ind og fortælle ham, hvad de mente om billederne.  En dag havde han ustillet et billede med et par sko, og en skomager kom ind til ham og påpegede, at han havde glemt et snørehul på den ene af skoene.  Det kunne Apelles godt se, og han tog billedet ind og ændrede det.  Et par dage efter kom skomageren igen.  denne gang mente han, at der var noget forkert ved et ben på en på et af billederne.  Nu blev Apelles vred, og han sagde: "Skomager bliv ved din læst !".  Herfra stammer det udtryk, som vi stadig bruger så mange år efter.

At male med voks var besværligt, og det gik efterhånden i glemmebogen.  Der var kun nogle munke rundt om i klostrene, som stadig malede ikoner i voks.  I vor tid er der imidlertid en englænder, Michael Bossom, som i 1980érne fik den idé, at man kunne bruge et lille strygejern og en loddekolbe til at smelte voksen på og male med.  Idéen bredte sig, og i dag er der Encaustic-malere over hele verden, der maler de mest forskellige billeder.  Encaustic Art, kaldes det.  Encaustic er græsk og betyder "indbrændt".  Man brænder voksen fast på maleunderlaget, hvad enten det er karton, træ, lærred eller andet materiale.

Hvis man vil se mere om dette spændende produkt, kan man gå ind på www.encaustic-international.com og se de mange vidunderlige billeder.

Med venlig hilsen

Ingrid Slott

Oprettet af Ingrid den 2006-11-09 10:44:15

den 2006-11-09 10:44:15

Du er ikke logget ind

Du skal være logget ind, for at kunne deltage aktivt i debatten her på sitet.

Brugernavn:   Adgangskode:  

Glemt dine logindetaljer?

Hvis du har glemt dine logindetaljer, kan du få dem tilsendt ved at indtaste den emailadresse du brugte ved registreringen herunder.